Huset

Huset

Efter sju år på Söder ville vi bo i ett hus, och vi hade såklart inga pengar till detta. Våra svartköpta lägenheter var inte värda något i sammanhanget men lösningen kom när Calle blev erbjuden jobb med Nya Asfalt som hade fått ett kontrakt på en idrottsarena i Abha, Saudi Arabien. 

Kontraktet löpte på ett år. En evighet för två unga människor kan tyckas, men vi hade vårt mål och var orubbliga. När året hade gått ville de förlänga kontraktet och samtidigt ville de ha ner mig som sjuksköterska på kampen. Det var ständiga olyckor på byggarbetsplatsen så man hade inte varit arbetslös direkt. Calle hade fått nog och ville inte ner igen och jag var precis klar med specialistutbildningen och var oerhört sugen på att börja arbeta operationssköterska. Mottagningsarbete lockade inte alls.

Nu hade Calle kommit hem och vi började leta hus. Vi tittade säkert på minst 10 hus varje helg, de flesta norr om city. Det visade sig att det skulle bli jättesvårt, var de inte för dyra (600 000. 1979) så var det fuskbyggen. Ibland vände Calle redan i grinden, så hans kunskaper om byggnation var vår räddning.

Samtidigt vid denna tidpunkt berättade Calles mamma för sin hårfrisörska att vi letade hus. Vilken timing! Hennes vän skulle sälja sitt hus i Huddinge. Ett renoveringsobjekt från 30-talet. Priset var 390 000, 60 kvm, 1½ plan med källare. Tomten var på 1800 kvm.

Vi flyttade in 1981.

Gamla huset

Standarden var verkligen låg. Sex lager linoleummatta i köket som revs upp och kastades ut genom köksfönstret. Vedspisen från 1930 var utbränd och kastades ut samma väg. 

Köket revs ner totalt och vi tog bort dörren mot rummet bredvid. Nytt kök med skåp från HTH och nya köksmaskiner sattes in.

Taket lades om och ytterväggarna isolerades och fick ny träpanel.

Alla fönster var 2-glas och gammalmodiga varför de byttes ut.

Invändigt fick alla väggar nya gipsskivor och innerdörrarna byttes till allmoge i furu med mässingstrycken.

På övervåningen gjorde vi ett badrum. Gjorde ett litet rum för det väntade barnet. Duschrummet nere i källaren kaklades om och nytt porslin sattes in. Vi gick över till direktverkande el efter att Calle sågat isär oljetanken.

Stor altan byggdes på baksidan i anslutning till vardagsrummet.

På framsidan hade vi en cementtrappa som var glashal på vintern. Den revs och ersattes med en träaltan och trätrappa. Ytterdörren byttes.

Huset såg fint ut och försäljningen gick på en kvart.

Varför sålde vi? Tre våningar och första barnet (Christian) kom 1982. Ohållbart! Det blev ett evigt springande i trapporna.


Nya huset

Innan vi byggde ville jag att vi skulle sälja tomten och flytta ut till Lidingö, men Calle ville bo i backen och så blev det. Under alla dessa år har vi varit både glada och förbannade över backen. På vintern är det sannerligen en prövning, men på sommaren är det härligt. Det fläktar väl något bättre på högre höjd. Dessutom har vi en fin utsikt över hela området nedanför oss.

En kuperad tomt kan ju från ett trädgårdsperspektiv vara roligare, men skapar å andra sidan andra problem. Enklast hade varit en plan tomt med ingång direkt från gatan, men så blev det inte för oss. 

Jag vet inte hur många huskataloger jag gick igenom, men det var ett antal. Vi fastnade för Faluhus som just då hade marknadens tjockaste väggar och mest isolering under taket.

Vi delade tomten och sålde det totalrenoverade huset för 525 000 1985. Vår förtjänt var tomten.

Jag ville ha det största huset som gick. Statliga lånen satte en gräns på 142 m2. Utseendet på tomten i sig stoppade också vissa hus med tanke på de fyra metrar som måste vara innanför tomtgränsen. Så det blev tyvärr ett suterränghus. Calle menade att man bor inte i hus förrän man bor i en en-planare. SANT! Så blev det inte denna gång.

Calle var för tillfället arbetslös så nu ordnade sig den saken också.

Markarbetena

Startade vår/sommar 1985 och bestod i stort av sprängning för plattan. Jag jobbade på natten under denna period och kunde laga lunch till sprängaren varje dag så han inte behövde åka iväg. Uppskattat.

Kommunen

En massa saker kommer till innan ett hus kan byggas och inget är gratis. Byggnadskontoret på Huddinge kommun hade alltid önskemål, och det var ju bara att vaska fram det som de ville ha.

Kontrollbesiktningen

Alla skorstenar och väggar husen runt bygget gjordes så vi inte skulle få en massa otrevliga överraskningar efter sprängningen.

Stenkista

Plötsligt ville kommunen att vi sprängde upp en stenkista för dagvattnet, den skulle vara på 30 kbm. Vi tog bort 20 träd och fladdermössen flyttade för gott.

Trots att sprängaren flyttade runt sprängmassor blev det mycket (630 ton) som kördes bort.

Kostnad

Hela arbetet med att iordningställa tomten för plattan kostade då 450 000 (Idag motsvarar det 980 000 kr).

Calle stod som ansvarig byggherre. Mitt jobb blev att hålla kontakten med banken, pruta och köpa/hämta allt som inte kom med husleveransen och välja inredningsmaterial.

Jag hade min Audi Avant och det jag körde i den är sådant som proffsen skulle säga -”Går inte”!

Jodå, det gick.

Ändringar från normalleveransen:

Väggarna på övervåningens sovrum flyttades så att badrummet som var mellan dem blev bredare. Vi tyckte det var viktigt med ett stort badrum för barnens skull.

Köket

Eftersom jag flyttade hela köket och ändrade det från ett L-kök till ett U-kök fick jag lite problem med överskåpen. Det stämde inte riktigt med fönstrets placering så vi byggde en plats för att kökslitteraturen. Ett U-kök är väsentligt mycket mer energisparande. Man snurrar i stort sett bara runt och har allt inom räckhåll. Det tar dessutom inte så mycket golvyta i anspråk och längden på ren arbetsbänk är 5 meter.

Klädvård

På undervåningen fanns ett disponibelt rum på 10 kvm som gjordes till klädvårdsrum. Skåp och arbetsbänkar från Swenova med kallmangel var ett måste, samt bänk och hurts för att symaskinen skulle kunna stå framme. Den planerade tvättstugan togs bort. Den var retligt liten. I den som vi gjorde kan man dra lakan och göra en massa saker som kräver utrymme. Än idag det rummet som används mest.

Bastu

I anslutning till duschrummet på undervåningen byggdes en bastu som skulle rymma flera samtidigt, både sittandes och liggandes.

Entrén

Gästtoaletten i hallen togs bort så barn med kompisar, väskor och skor skulle slippa trängas.

Förvaring

I hela huset ökade vi upp antalet garderober.

Sanitetsporslin

Vi bytte ut sanitetsporslinet till större modeller. Satte in bidé för enklare hygien. Duschkabiner för att minimera fuktskador.

Uppvärmning och ventilation

Vi ville inte ha fula radiatorer under fönstren så uppvärmningen byttes ut till luftburen värme via varmvattenberedaren och ventilationssystemet. Denna luft cirkulerar mellan våningarna i kasettbjälklag. Här går ochså alla rör för vatten. Inga kopplingar finns här utan de är samlade i en garderob på undervåningen. Vi byter luft ett antal gånger per timme så allergiker har klarat sig hyfsat.

Öppen spis Jøtul 

Den svarta luckan till vä om om spisluckorna kommer från den söndereldade Husqvarnaspisen i gamla huset. Den blästrades och målades om och kom väl tillpass för inspektionsluckan i rökkanalen. Lite kul ändå att ha ett minne från gamla huset. Denna Jøtulspis skulle kunna värma upp 180 m2 hus om vi hade dragit rör till alla rum men det var inte aktuellt då. Spisen var bara en trivselfaktor. Det finns ställerage för grillning om man vill. Överlevnadsfaktor? När vi har eldat står den och är varm hela natten, precis som en kakelugn.

Design: vår egen.

Dyrt?

Själva huset blev dubbelt så dyrt som i katalogen, 490 000. Ha ha.

Inget vi ångrar idag. (idag motsvarande 1 979 118)

Det hände mycket under tiden vi höll på.

En granne 4 tomter bort kom en dag helförbannad och undrade vad fan vi höll på med? Han hade ramlat av stolen när vår sprängare dragit av en salva som kanske var för stor.

En annan dag rullade dieseltanken till grävskopan ner för backen och en annan dag tappade han traktordäcket som användes för att skrapa av berget till spränghålen. Båda gångerna var vi tacksamma att dessa inte for in i huset nedanför backen.

24% lutning

Vid 3 tillfällen vägrade chaufförerna till sina 3-axlade boggybilar att tippa sina lass. Lutningen i gatan var för stor (24%). En gång låg jag och packade sprängsten under boggin på en lastbil som inte kunde ta sig loss p.g.a. lutningen.

Husleverans

Husleveransen kom med en 24-meters långtradare från Falun. De prefabricerade ytterväggarna samt alla takstolar lastades av från lastbilen direkt utanför undervåningen men släpet hade kopplats bort och parkerats nedanför backen. Där fanns allt material till huset. Gips, kök, takpanel, golv och allt annat. Vi behövde verkligen hjälp att köra upp materialet till huset. Det är dessa extra kostnader som kommer till när man bygger uppe på ett berg som vi gjorde. Vem kunde köra upp alla dessa pallar? Ett 10-meters släp packat från golv till tak!

Kommunen byggde samtidigt Sjödalsleden och där kanske det fanns någon som ville tjäna extra?

Jag hittade en kille med en hjullastare som löste vårt problem. TACK!

Samma sak när vi skulle fylla med tvättat singel runt nedervåningen. Tvättat? Just det, singel utan sand som skulle förhindra stående vatten mot grunden och framtida fuktskador. Ok, dubbelt så dyrt, jaha?

Till detta behövdes en riktigt stor kran som kunde lyfta en betongbasker över den uppmurade undervåningen. Killen med hjullastaren hjäpte oss igen. Singlet hade tippats i gatan och hjullastaren behövdes till att fylla baskern.

Ständiga överraskningar

Så här höll det på. Den ena överraskningen efter den andra. Småsummor hit och dit. Tjusningen med att få en kåk med utsikt skapade verkligen problem av olika slag.

Sutaren 47 slutade på ca 1 miljon (idag 2,2 miljoner) utan tomt och arbetskostnader. Vi kanske inte tjänade storkovan, men vi byggde ett rejält hus utan risk för fuktskador och där materialen håller än idag.

Ekonomisk försäkran

När Calle murade upp undervåningen göts en 1-krona in i nord/västra hörnet. En försäkring att det aldrig skulle fattas pengar. Än har vi klarat oss :))

Andra barnet

Under tiden föds barn nummer två (Rebecca) 1986, samma år som vi har slutbesiktning och lånet flyttades till statlig ränta. Puhu, vilken räddning!

Arkitektur

Jag har så många åsikter om vad en husarkitekt borde tänka på att det skulle kunna bli en bok! Och som en liten tankeställare till er som drömmer om eget hus. Som ni har sett blir summan ofta något helt annat än vad man tänkt sig om man inte kan marknaden i fråga. Tomtens beskaffenhet - husets utseende och placering - alla maskiner - alla tillstånd.

Redskapsbod

När man bygger ett hus är det ingen som planerar in en redskapsbod för allt som hör till en trädgård.

Vår tomt är bara på 833 m2 beståendes mestadels av berg. Hur eländigt kunde det bli? Rätt eländigt faktiskt och vi blev så småningom i akut behov av en friggebod. Calle tyckte att det skulle vara lite kul att bygga en trekantig. Vi satte den i stort sett på tomtgränsen. Utan belysning skulle det bli för mörkt varför vi satte in en glasvägg baktill. Det snickrades hyllor för alla småsaker. Vet inte vad jag skulle ha gjort utan denna friggebod, så jättepraktisk.

När Christian och Rebecca växte upp skulle de såklart ha cyklar. Var parkerar man dem? Vi löste det med att bygga ett cykelhus utmed skaftvägen ihop med träplanket. Denna plats var förhållandevis plan med grusunderlag. Tidigare hade vi haft vår släpkärra där men den var nu såld. Cykelhuset fick en dörr ut till skaftvägen så det var lätt att bara ta ut cyklarna.

Nu är barnen utflugna och inga cyklar står där. Ett perfekt ställe att förvara ytterligare grejer till trädgården. Där finns nu tre vattentunnor som tillsammans rymmer 700 liter. Detta vatten kommer från vårt tak och tas upp med elektrisk pump kopplat till trädgårdsslangen. Och för säkerhets skull finns där också lite ved – man vet aldrig…

Rekapitulation 2020:

Ett lättstädat och fungerande hus där alla material håller.

Ljudisoleringen är påtaglig. 

När det är för varmt ute stänger vi dörrar och fönster och innetemperaturen är behaglig.

Energin för våra 200 m2 ligger med 4 personer på 20 000 kvh/år.

Till er som funderar på att bygga eget

Skrid till verket! Eget hus har aldrig varit en dålig investering! Är det ont om pengar så räkna med att kavla upp ärmarna och se det som en dag på gymmet :)))