14. Oxelhäcken med hallon, jordgubbar och rabarber

Oxelhäcken

När jag funderar på över hur i Jesse namn vi kunde få en gång mellan gräsmattan och häcken blir jag fullständigt villrådig? Det enda jag är säker på, är att vi inte följde tomtgränsen när vi planterade häcken för att kunna klippa den utan att beträda grannens tomt. En stödmur modell högre hade kanske varit ett bättre val?
Jag drar mig till minnes hur jag på nätterna låg och tänkte på färdiga L-moduler i betong som fanns i olika höjder och var bara att ställa på plats. Tyvärr kostade de kring 2000 kr styck. Sedan hade vi behövt en kranbil för att få dem på plats, och vi alla vet vad den kostar. Förmodligen hade vi inga pengar till stödmur även om Calle hade kunnat gjort den. Skall jag vara riktigt ärlig, så beror det nog mer på att jag inte visste hur jag skulle kunna få honom till detta? Just då höll de på att bygga Skanstullsbron. Det som återstod var en häck av något slag och valet föll på Oxel. En tacksam buske med rötter som går rakt ner i backen och konkurrear inte med andra växter. Den har också vackra mörkgröna blad med silvrig undersida som skiftar vackert mot alla andra gröna toner i trädgården. Andra fördelar är att den har inga taggar och är salt- och vindtålig. En robust häck med andra ord.

Så kom då trädgårdsprojektet till denna plats. Vad gör vi med häcken? Kan vi ta bort den? Ja, om vi hade haft en kran eller grävskopa, vilket vi inte hade. Nej, vi tog motorsågen och kapade den vid fotknölarna. Ske det som skedde. Vår häck var väldigt förlåtande. Under motorcykelperioden höll den på att växa till himlen. Det gick så långt att grannen frågade om han fick klippa den?

Gör vad du vill, typ! Kunde inte bry mig mindre faktiskt.
Under den här perioden tog naturen över häcken. Misskött i tjugo år, och ändå ställer den upp på den kraftiga föryngringen 2016. Kanske vi skall belöna den med lite näring i vår?
Eftersom det är en kraftig häck måste man klippa grenarna när de är mjuka. Häcksaxen får alltså inte vara för klen. Till skillnad från många andra lövfällande häckar tål Oxeln att beskäras hårt och kan hållas smal och hög om man vill. Den bör klippas på våren och hösten för att bli tät. Jag försöker att hålla den ca 40 cm bredd.

Oxeln blommar i juni och sätter bär i september som uppskattas av fåglarna. Detta fungerar ju dåligt när man klipper häcken på våren, men vad gör man? Man kan inte vara alla till lags! Kruxet med klippningen är att jag kan inte bestämma mig, åja – bestämma mig? - nej problemet ligger mer åt att jag inte har lust att klippa. Hur som helst, om man klipper på våren kommer det halvmeter långa skott ovanpå häcken, inte på sidorna så detta resulterar i en klippning på hösten. Jag vill inte att dessa toppskott skall leda till att vårklippningen blir ett helvete. Arbetsbördan räcker som den är.
Nu kommer vi till gräskanten som liksom släntade ner till häcken. Gud va fult!!!!! Och Gud vad opraktiskt. Man kunde ju inte ens gå där.

Nästa problem att lösa.
Eftersom vi fick loss en del grästuvor när vi höll på på andra ställen, lades dessa på varandra upp och ner. Detta gjorde att slänten ner mot häcken fick en relativt rak vägg. Gräset i tuvorna borde ju komposteras med tiden om man lade den upp och ner tänkte jag.

Nu har vi lyckats få en gång mellan slänt och häck. På släntväggen självsår sig både det ena och det andra. Men, när man står på gräsmattan och tittar ner, är kanten fortfarande ful. Många nätters funderingar på vad man kunde göra. Återigen kom önskan om nyttoväxter. Vi byggde en träram och satte mot kanten. Där planterades fem olika sorters jordgubbar som jag skickade efter på nätet. De bär frukt med olika intervaller. Ruby Ann remonterar inte och skulle lämpa sig i en ampel men så långt har vi inte kommit. Någon sort blommar och sätter frukt ända in i oktober. Nackdelen med jordgubbar är att de måste bytas ut var fjärde år för att bära bra frukt. Förvisso gör gången mot häcken att man skördar dem perfekt arbetshöjd.

Bredvid ramen runt jordgubbsplantorna fick rabarbern stå. Eftersom området släntar är nog denna plats för torr? Återkommande problem med vattningen, så något borde göras åt denna grönsak.

Vi bättrade på kanten med torvmullsblock som vi hade sedan förut. Här satte vi hallonplantor som i dags läge har fått sällskap av ytterligare plantor från min dotters trädgård. Hallonplantorna sprider sig i gräsmattan vilket blir en till grej att reta sig på. De är i alla fall lätta att ta upp och plantera där de skall vara.
Dessa plantor måste ses över varje vår. Fjolårets plantor som gett frukt skall klippas ner i marknivå för att ge plats åt årsskotten. Detta är egentligen ingen större belastning för man arbetar med rak rygg eftersom man står nere i gången mellan hallon och Oxelhäck.