4. Trilliumrabatten

Trilliumrabatten

Varför skall man ha Trillium?

Jo, för att det är kul med blommor som du inte ser överallt.

Det finns ett stort intresse för dessa blommor men den skaran är nog ganska exklusiv och anonym. Det är som med allt annat i min värld, att vill jag ha det skall jag ha det. Trillium var en sådan idè jag fick. Nu efter några år måste jag göra något åt denna rabatt. Det blev inte som jag hade tänkt mig, tyvärr.

Jag var tvungen att skicka efter plantor och bulbar från Tyskland och England för att få olika färger. Den som kommer från England är Trillium Snowbunting. Den kan endast förökas genom delning vilket gör den oförskämt dyr. Många säljer den för omkring 800 kr. Om man som jag, skickar efter den från England bli priset något helt annat. Den kommer som bulb. Det tar hela två år för den att utvecklas. Mina Snowbunting visade sig inte 2019 och man frågar sig om den torra sommaren 2018 var orsaken? Vi kommer nu att tillföra lergranulat så att jorden lättare kan hållas fuktig.

År 2019 kom det bär på en Trillium Grandiflorum. De är vackra men giftiga.

Svart Ormskägg är ju en läcker växt men klarar bara av zon 1. Vi har zon 2 men några ställen på tomten ligger nog på 3. Vi bor ju högt upp och vindarna har sina bestämda stråk. Trots detta köptes Ormskägg in och planterades som kantväxt. Av fyra plantor har jag två kvar, tack vare lövtäcket som läggs på varje höst. Jag räknar dock med att de inte kommer att klara sig, de lever, men mer är det inte. Har ändå sett dem blomma med anspråkslösa små rosa blommor på en stängel, men som sagt…