10. Rosenbågen på framsidan

Rosenbågen på framsidan

Kryddor

Under årens lopp har kryddor planterats både här och där i trädgården. Dessutom har de fått en rätt styvmoderlig behandling men på något vis, ändå överlevt.

Man föreställer sig att kryddlandet skall se ut som i böckerna med kraftiga plantor, men så blir det aldrig. Förmodligen mitt eget fel och brist på vatten som vanligt.

Angående bevattning, så har marknaden fullständigt exploderat av olika system stora som små. Behovet verkar vara enormt eftersom de satsar så hårt. Man skulle hur lätt som helst kunna lägga ner en förmögenhet på att automatisera trädgårdens vattenbehov och man kan ju drömma!


En liten anekdot sprungen ur livet med dagens stress, och livet med arbete och barn.

För många år sedan när min son Christian var i de tidiga tonåren bad jag honom hämta dragon till Bearnaisesåsen. Han hade hämtat förut så han visste var den fanns. Jag var väl stressad så det han kom in med åkte ner bland vinäger och kryddor.
Vid middagen tänkte jag för mig själv, att nästa gång får jag ta mer dragon för visst smakade det bearnaise, men inte som det brukade.
Efter middagen bad jag Christian visa mig var han hade tagit dragonen. Jag vet inte vad ogräset heter, men det var i alla fall inte giftigt!

Nu har vi en pallkrage med kryddor.

Bredvid pallkragen står fyra Tuja Brabant som en liten häckvägg. Brabant kan bli oregerligt stor så vi formklipper denna varje år. 

Husdjur på gott och ont

Sork

Utmed huset går en långtrappa i impregnerat trä. Under den ligger det tvättade singlet. Här inunder har vi haft en sork av och till. Trots bekämpning kommer den tillbaka. Man kan ju låta den hållas om det inte var för problemet med underjordiska gångar. Det värsta var ju att den där lilla parveln byggde tunnlar och underminerade marken. Asfalten sjönk undan på flera ställen med rejäla gropar som följd. Jag hade under flera år täppt till hålen mellan rabatten och trädäcket, men vad gäller envishet så har jag mött min överman!

Ok! Nu var det krig!

Någonstans i eländet fick vi ta smällen eftersom vi matade fåglarna på den platsen. Idag matas de på annan plats.

Rabatten gjordes om. Jag skickade efter en portalbåge och lade in ett kantjärn mellan trädäcket och jorden för att stänga till öppningarna som gnagaren envisades med.

Vi placerade en ljuddosa för små djur under däcket och se där, vips var den borta. Åja, åtminstone på den här platsen för jag hittar hela tiden hål i andra rabatter, så jag vet nog att de inte är borta helt.

Humlor

I dessa hål bildar i alla fall humlorna familj på våren har jag läst, och även sett med egna ögon. Humlan är helgonförklarad hos oss och skall inte utsättas på något vis.

En livserfarenhet som inte alla har; hur många av er har blivit bränd av en humla? Det är väl vanligare att bli biten av en geting vill jag tro. Jag är annorlunda även här, och blivit bränd tre gånger av uppretade humlor. De gör ju nytta så jag blundar och biter ihop eftersom det varit mitt fel alla gånger.

Jordgetingar

Sommaren efter när huset stod klart skulle jag ut och såga ner ett litet trä med motorsågen. Någonstans i slyret satt jag foten i ett jordjetingbo! Helvete! Jag fick tag på Christian och sprang in och stängde altandörren. Ett par getingar satt fast i skinnet och när jag blivit av med dem öppnade jag dörren och släppte in vår Ryska vinthhund som inte hann med i kalabaliken. Vanliga getingar har vi omkring oss dagligen men jordgetingen är oerhört aggressiv. 

Bekämpning

Sommaren efter försökte jag göra mig av med en gnagare i Rhododendronrabatten. På den tiden var vi inte lika noga med vad vi utsatte oss för. Innan jag tände gasampullen skulle man hålla andan när den stoppades ner i jordhålet, och sedan snabbt täcka över med jord. Grejen med detta var att alla gångar gnagaren gjort, fylldes med denna dödande gas.

Jag har några ampuller kvar som är från den tiden och lite osäker på om de skall användas? Frågan är vad som händer när man tänder på?

Rådjur

Klätterrosorna i denna portalbåge växer inte så snabbt som jag önskar, så om bara rotsystemet får etablera sig kanske de kommer. Som marktäckare har vi den tacksamma Revsugan. År 2019 regnade det bra och jag vattnade lite extra, och på sensommaren tyckte jag nog ändå att rosorna hade satt fart. Jag måste lära mig vattna! Dessa två sorterna som planterats är bägge remonterande och det kommer knoppar hela tiden. Det gäller att inte koppla av för vi har ju rådjuren hos oss, en ojämn kamp som jag oftast förlorar. Det är verkligen tröstlöst med kombinationen rosor och rådjur. Nu lägger jag ut blodmjöl och knopparna får vara kvar eller så har kommunen skjutit av marodörerna.

Som sagt, ledsen eller förbannad?

Tidigare placerade vi några ljuddosor både på framsidan och baksidan. De tjuter på höga frekvenser för just rådjur, och den fungerade faktiskt jättebra, bara det inte hade varit för det här med batterier.

Min dotter som var bulleransvarig i en Stockholmskommun berättade att hon hade flera ärenden där grannar stördes av ljudet. Hemma hos oss klagade barnen över dessa ljud, men vi som pensionärer med nedsatt hörsel, hör inte på dessa frekvenser. Mycket praktiskt, ha ha.