11. Lilla muren vid trappan

Lilla muren

När vi murade upp murarna i slänten kändes som om vi lika gärna kunde fortsätta när vi ändå hade "byxorna nere", som Calle brukar uttrycka sig med glimten i ögat.  Singlet under trappan såg anskrämligt ut och det behövdes verkligen något att skyla eländet med. Först planterades Potentilla atrosanguinea Rosaceae här och den perennen är riktigt söt. Den slår ut tidigt i juni men...blomningen är kort.  Växten drar iväg på höjden och måste stöttas med rabattjärn. Dessa plantor har nu flyttat till berget i gräsmattan.

För några år sedan hade jag en Palmlilja som blommade exotiskt vackert. Min dotter fick den till sin trädgård. Saknaden var stor så den införskaffades igen. Rabatten grävdes ur och blandades upp med sättsand eftersom Palmliljan vill ha sandblandad jord och absolut inte bli blöt om fötterna. Den skall också täckas med löv under vintern.

Såhär när den planterats ser den inte mycket ut för världen, men blir garanterat en favorit när den så småningom blommar.

Efter blomningen vissnar plantan ner precis som taklökarna gör. Det är ingen panik för bredvid har den skapat nya rosetter. 

Som kantväxter till denna perenn kommer Chaenorhinum origanifolium och Gypsophila repens Alba att rama in planteringen.