12. Fruktträdsrabatten

Fruktträden

Plötsligt fick jag för mig att det skulle vara kul att äta en frukt eller så när man skötte trädgården. Vilket infall! Gissa om hissen hela vägen upp?

Utmed trädäcket hade det aldrig sett bra ut. En rabatt skulle kanske fixa problemet och vi hade ju ändå inga fruktträd.

Tidigare hade vi ett plommonträd som växte till himlen och gick naturligtvis inte att skörda. Sedan hade vi situationen - fåglarna eller vi? Vem skulle komma först? Dessutom skymde trädkronan utsikten från burspråket. Nej, ner med det!

- Idag är de flesta trädgårdar ganska små, åtminstone i storstäderna. Mot den bakgrunden kan man se hur marknaden anpassar sig och trädutbudet med pelarvarianter ploppar ständigt upp. Det gjorde problemet lättare att lösa så Googlade runt och hittade en handelsträdgård i Eskilstuna som hade tagit detta på allvar. Första hade jag såklart varit på Zetas men de såg ut som frågetecken och fattade inte vad jag var ute efter. För mig var det märkligt eftersom de brukar ligga i framkant. Det är inte bara jag som tycker att stora fruktträd tar plats. Äppelodlarna har också gått över till denna lättplockade pelarvariant. Se bara på hur vindruvsodlarna har gjort. 

I litteraturen skrivs det att man skulle till och med kunna använda dessa fruktträd som häck. Det här blev ju ett spännande projekt.

Slutresultatet såg ju ut som vilja och inte kunna. Åja, det gäller att ha tålamod för fruktträd tar tid på sig. Fyra år är nog en rimlig väntetid. Gilla läget liksom.

På hösten efter skörd klipps alla träden in. Det gäller att hålla efter så de inte blir så stora. Lättare sagt än gjort. Mitt totala ignorerande av att ta det lugnt och göra saker seriöst resulterade i fruktlösa träd 2020. Vad hände 2019? Jag hade som vanligt ångat på i turbofart och kapat grenar hej vilt utan att reflektera. Ja ja, 2020 kom inga blommor och naturligtvis ingen frukt! Att jag inte kan lära mig!
Domestica Redcats behöver inte klippas alls och den blommade 2020 så kanske ett äpple eller två?

Fem olika äppelträd, två päronträd, två plommonträd, ett krusbär på stam och ett svartvinbär på stam.

Allt fick plats på sex meters längd.

Mellan träden står Stäppsalvian som ogrässkydd.

- Nu har det gått fyra år och frukten börjar komma. Päronen tar som vanligt god tid på sig så de kommer väl vad tiden lider.

Tyvärr invaderar lössen toppskotten på våren och äppelkarten ger upp. Nästa år blir det kontinuerligt vattnande med såpvatten så vi får se hur det här slutar. Jag vill inte använda Pyretrium eftersom vi skall äta frukten, annars är ju det effektivt mot löss.