17. Verandastaketet

Verandastaketet

När vi gav oss hän denna rabatt planterades fem stycken perukbuskar på stam. Tanken var att kronorna skulle ge oss lite insynsskydd. År 2018 satte torkan och värmen många spår, och kronorna torkade in helt varför de klipptes ner jäms med fotknölarna. Jag var jätteledsen och tyckte väl att detta var bara för mycket att ta in. Dessutom var de ganska dyra när vi köpte dem på Zetas. Sent på sommaren kom det flera skott på alla fem och åter fanns det hopp. För min del var det ju inte hela världen om det blev buskar av dem, huvudsaken var att de inte dog. Min dotter tog ett träd med sig hem och det verkar ha klarat sig.
Nedtill på marken planterades Rosenplister. Den skulle sprida sig lätt och jag ville verkligen ha något som täckte jorden och hindrade ogräset. Allt var frid och fröjd ett par år men den tenderade att bli väldigt hög för att vara en marktäckare. Dessutom såg den ful och skräpig ut efter blomning. Om man inte hade en dålig rygg skulle man kunna krypa utmed rabattens elva meter och ta bort blomställningarna. HALLÅ!

Rosenplistern togs bort i denna rabatt men den har spridit sig till ett annat ställe och där kan den stå tills jag kommer på något nytt. Nu 2020 hittar jag en massa små plantor så det var inte så lätt att bli av med dem. Plockar man bort dem hela tiden så försvinner de så småningom. Ett av mina talanger är envisheten så detta bekymrar inte mig ett dugg. Jag kommer att vinna denna kamp.

Nu har vi sått Hasselört så ser vi om den kan sprida sig på ett snyggare sätt. Jag har höga förväntningar av denna perenn. Som så mycket annat misslyckades jag med denna. Har inte sett ett enda frö komma upp.
Det Amerikanska Älggräset är verkligen en positiv upplevelse. Den sprider sig med underlöpare och för mig får de verkligen bilda stora bestånd bredvid perukbuskarna där de står. Det verkar tyvärr som om den inte sprider det sig så lätt som jag skulle önska. Man kan inte få allt!
I ena hörnan står en hybridsyren mest bara för att fylla upp. Syringa Yunnanense blommar senare än alla andra syrener med rosa hängvippor och doftar gott.
Några sorters prydnadsgräs finns också här men växer långsamt och lite kinkiga är de allt.

Jag har delat alla Funktior så vi får se vilka det är. Det är en perenn som jag varmt rekommenderar. Fin på alla vis.
I det stora hela är rabatten välmående och skall nog få vara ifred.