2. Hörnan mot gatan

Hörnan mot gatan

Nästa rabatt blev hörnan mot gatan där Bergenior härjade fritt sedan många år tillbaka.

När är den här växten fin? Varför planterar man den? Den är verkligen inte min stil men jag kan ta den i försvar då det gäller engagemang för där krävs absolut inget!

En bra växt för den som ville lägga sin energi någon annanstans och med två barn och jobb hade den sina fördelar, kan jag säga.

Dock - det enda jag kan säga om detta är


– ”Gud vad fult!”

När vi så kom till hörnan av tomten skulle vi börja med att tömma planteringen och börja om. Alla fula Bergenior skulle bort så de skänktes och försvann samma dag.

Det skulle senare visa sig att detta var ett genidrag. Hon som tog alla var nämligen en pionnörd och berikade senare mitt pionbestånd med flera rariteter som tack.

 ALLTSÅ - SERIÖST!

Så här i efterhand kommer tankarna - vad tänkte grannarna? Antingen har man en skogstomt med allt vad det innebär eller som jag, en tuktad tomt med organiserade planteringar. Det är sådant här som sänker fastighetsvärdet i grannskapet. Som villaägare har man vissa skyldigheter och detta är verkligen ett varningenstecken!

Längst bak där jorden var som djupast satte vi en Rönnsumak. Den kommer mer till sin rätt som solitär enligt mig. Under Rönnsumaken planterades först Alunrot med olika bladfärger som med tiden visade att denna plats var alldeles för torr, en del dog och andra kom ingenvart. Allt togs upp och skänktes bort.

Nu plöjdes all information om växter som tålde torra ställen. Jag letade efter någon sorts buske som kunde fylla upp och som gärna blommade. Jag tog en ända med olika Ölandstokar av den mindre sorten. De är torktåliga enligt böckerna, men inte ens de klarar detta ställe.

Här är nu rabatten klar för nya planer i vår. Jorddjupet är litet och Rönnsumakens rotsystem bestämmer nog förutsättningarna till de nya växterna.

En variant är att sätta Purpurklätt. Den växer ju överallt och helt kravlöst.

Rönnsumaken verkar trivas. Den blommar varje år med sina kolvar som sitter kvar hela vintern. Antalet kolvar utökas varje år.
När jag köpte den på Zetas lovade de att det var en honplanta, och det var viktigt för hanplantor blommar inte. Det finns många åsikter om detta träd och det värsta är väl antalet rotskott som kommer upp. De kommer inte bara upp runt stammen utan ploppar upp varhelst rötterna går. Rotskotten är så irriterande för en del att de skulle aldrig kunna tänka sig att köpa en Rönnsumak.

Personligen kan jag inte påstå att jag störs nämnvärt. Det är så lätt att bara med fingrarna knipsa av dem eller så skär man av skottet med lite rötter och planterar om. Jag har gett bort flera stycken.
I arabländerna använder man blommorna som krydda i sallader, över ris, marinader eller yoghurt. Ett annat alternativ är att lägga hela blomkolven i ett glas vatten och låta det dra i 15 minuter. Kolven tas sedan upp och man har en syrlig dryck.

Jag skall nu låta Hakonegräset rota sig ordentligt för ett stort rotsystem är ett måste på denna torra plats.