20. Rosenbågen

Rosenbågen mot grannen

Rosenbågen ramar in öppningen fint till grannen på baksidan. Här klättrar rosen New Down. Vi äger varsin planta. Den behöver vatten och näring för att trivas. Vem vattnar?
Vi hittade flera små bondsyrener som spritt sig från grannen ovanför. Dessa gjorde vi en liten häck av och tanken var att den skulle skymma parkerade bilar på grannarnas vändplan. Fungerar väl lite så där. Den växer långsamt och första blomman kom efter 4 år. Poppeln tar förmodligen allt vatten, så det är inte så lätt att trivas på platsen. Oxelhäcken fortsätter här och är föryngrad. Text om den finns i Oxelrabatten.
Pelarträden är satta för att främst skymma insynen till oss från grannen uppe på berget. Tidigare hade vi ett Japanskt körsbärsträd här, köpt för sin vackra blomning på våren. Vi förlorade nästan trädet mot torkan 2018. Det flyttades till verandastaketet så nu hoppas vi att den tar sig. Tyvärr är det samtidigt en rådjursdelikatess.
Torkan fick oss att köpa en sådan där grön bevattningsplastpåse som rymmer 10 liter. Samma som kommunen och Vägverket använder till sina planterade träd. Den fungerar med att vattnet droppar sakta runt trädets stam ner till rötterna. Frågan är om det inte är lättare att stå där med trädgårdsslangen och vattna själv?
Pyramidblodboken är min favorit! Det får inte hända den någonting. I samma rad står Pyramidavenboken. Det tar nog lång tid innan den blir som bilden visar. Dessutom breder grenarna ut sig mer än jag önskat. Får kanske klippa in?
För en herrans massa år sedan planterade vi två stycken Pelaraspar. Den ena dog men den andra är nu så stor att vi ser den från alla platser i vår omnejd. Nästan 20 meter hög och magnifik!
Bakom dessa träd klättrar en Vildkaprifol på samma plats som vi förut hade Amerikanska blåbär och Björnbär. Kommer inte ihåg vad som hände dessa? Inget vatten som vanligt, kanske? Vildkaprifolen har aldrig varit fin och är väl ett resultat av sin behandling kan jag tänka. Bären är giftiga.