21. Dammhålet

Dammhålet

Den här platsens arbetsinsats går till historien!

Det hela började med att det fanns en liten upphöjning i gräsmattan som ett störande objekt när vi klippte gräset. Nu skulle vi ju fixa till trädgården och då skulle naturligtvis denna upphöjning bort.

Med facit i hand hade det varit lättare att bara blunda och fortsätta att köra över den med gräsklipparen.

Den där lilla grejen blev bara större och större och plötsligt hade vi blottat två halvkomposterade rotklumpar. Ja visst ja, vi hade ju haft två tallar här i början. Två tallar som härbärgerade en hängmatta och ett klädstreck. Minnet sviktar...

En liten rot som expanderar till oigenkännlighet.

Vem trodde att det skulle räcka med att bara gräva fram ett par stubbar? Här träder Murphy's law in.

Och - är det ändå inte livet i ett nötskal?

Vi drog och drog, och när vi närmade oss verandan kändes det som att det fick räcka, så här klipptes roten av.

Rötterna gick lite kors och tvärs och det ena gav det andra. Snart hade vi förstört i stort sett hela gräsmatten.

SUCK!!!! Stackars Calle...

Dagens skörd av rötter.

Nu var stubbar och rötter borta och vi hittade en liten upphöjning till. Den var ingen rot utan ett berg. Vi tog fram spaden igen för att komma till en punkt där gräsmattan kunde få gräset att växa utan att torka ut.

Projektet blev bara mer och mer spännande. Det är ju sådana här ställen i en trädgård som gör den intressant. Berg blandat med växter.

När vi kom i kontakt med synligt berg var vi rätt nöjda och så kommer nästa bakslag. På bilden står Calle där spaden sjönk ner ganska lätt - det var ju bara att gräva lite till.

När vi äntligen fått bort all jord, visade det sig att hålet var helt intakt utan någon som helst avrinning. Vad gör man med ett sånt här ställe? Plantering var inte att tänka på när vattnet inte hade någonstans att ta vägen.

Näckrosor? Jaha, vem skall sköta dem under vintern?

Guldfiskar? Jaha, samma sak där, hur går det under vintern?

Hålla rent? Man har ju haft akvarium så man vet lite om den skötseln.

Nej tack!

Bara vatten och en pump? Japp, så blev det.

Till kanten mot gräsmattan spikades en form eftersom vi använde betong.

På toppen av gjutningen roade jag mig med att trycka ner småstenar. Just då tyckte vi att det var roligare än bara ren betong, och stenar hade vi ju, ha ha.

På 90-talet byggde vi ett par torvmullsmurar och den som fanns här hade vid det här laget gjort sitt. Trasiga kanter, ogräs som grottat in sig i mullen och som inte gick att få bort utan att en massa torv följde med. När det regnade rann det ner jord i vattenhålet från denna plantering - nästa problem!

Alla stenar som används i murarna spolades rena med högtryckstrvätten och sedan fick de torka.

Här kommer plastslangarna in innan vi fyller på med ny jord. Nu rinner det i alla fall inte ner jord i dammen. Rent och snyggt!

Vi hittade en perfekt hörnsten till grodan. Växterna döljer plastslangarna bra.

Färdig mur med några planterade perenner. I detta land står nu dagliljor i olika färger samt två Klematisar. Den svarta pumpen sänktes ner helt i vattnet.

Hela systemet fungerade perfekt och vi var jättenöjda till sommaren därpå. Återigen - det var ju det här med att bli gammal. Vi skulle ju göra allt enkelt för oss och dammen visade sig bli en ytterligare arbetsbörda. Berget blev grönt där vattnet rann från grodan, löv från Skogslönnen fyllde ytan på hösten och daggmaskarna ramlade ner och hamnade i filtret på pumpen.

Fy fan va' äckligt det

var att göra rent!!!!

Nej, året därpå togs dammen bort. Ingen skall säga att vi är rädda för att arbeta...Vi fyllde hålet med jord och planterade en svindyr (900:-) Trädgårdsmagnolia i mitten och några Bergormrot som marktäckare. Den sistnämnda sprider sig lätt och fyller nu hela hålet.

En av mina ovänner.

Det är heller ingen du disskuterar med. Han flyttar sig inte en tum. Snarare fixerar han ögonen på dig och sänker huvudet. Man har ju varit hundägare och träffat sorten i skogen förr om åren.

Han har barkat av Trädgårdsmagnolian så hårt att det är verkligen en fråga om den kommer att klara sig. Jag som hade så höga förväntningar på denna buske.

Hagelgevär?