22. Utmed planket

Utmed planket

Denna bild adresserar jag med varmt hjärta till er som tror att det finns omöjliga ställen i trädgården. Ingenting är omöjligt! Det handlar bara om vilja och logistik! Vårt sätt att arbeta utan att betala för dyra maskiner ser vi bara som en dag på gymmet. Kroppen mår bra av att arbeta.

Här är mina nio punkter som har fungerat hitills.

1. Det första man gör är att titta på eländet.

2. Bestäm om det finns något av värde som kan sparas.

3. Tag upp den växten och rensa runt rotsystemet.

4. Sätt den i vatten under tiden du gör iordning nya platsen. Jag har haft perenner och buskar ståendes i hinkar flera dagar innan plantering.

5. Röj ordentligt. Gräv upp jorden och rensa den minutiöst från allt ogräs.

6. Höj näringsnivån och blanda in organisk gödsel. Jag använder oavkortat kogödsel.

7. Tvätta berg och stora stenar från mossa. Låt stenar eller berg synas istället för att plantera om det inte finns tillräckligt jordsjup.

8. Plantera.

9. Avsluta med att lägga ett tjockt lager ogräsbekämpning efter planteringen. Jag använder söndervispade löv, barkmull eller täckbark. Jag ligger inte på knäna och rensar ogräs längre. När jag passerar en rabatt och ser något som är på väg upp tar jag bort det direkt. På detta vis blir det lättplockat och jag förhindrar att det får fäste och hinner sprida sig vidare.

Nu till detta projekt:

Röjningsarbetet utmed planket blev nästan oöverstigligt. Här skulle en större maskin vara färdig på en timme, men återigen, vår arbetskraft var gratis. Hela buskaget i hörnan revs och Solfjäderslönnen flyttades. Stenbumlingar flyttades och vändes så att de fina sidorna syntes. Rotsystemen var massiva där en del rötter växte nästan ända fram till huset.

Utmed planket är det väldigt svårt att få något att trivas. Det är alldeles för mycket berg och sten under jorden och i det stora hela verkar stället vara för torrt.
När grannarna byggde sina hus höll de på att förstöra den gamla fina enen som måste vuxit på denna plats i evigheter. Två gånger gjordes åverkan och den lade sig nästan ner. Mirakulöst nog fick vi upp den med spännband och stöttor. Trots alla insatser lutar den betänkligt och man undrar hur det skall sluta. Stammen lutar kraftigt och toppen har riktat om sig och växer rakt upp. Men vad gör det?
Murgrönan som självsått sig klär in hela stammen på enen och sprider sig samtidigt överallt. Jag har inget emot detta för murgrönan är en fin marktäckare.
Den invasiva Lungörten har jag hittat lite var stans i trädgården. I brist på pengar letade jag upp dem, delade och fick tillräckligt många så det räckte som kantväxt.

Om man klipper av första blomningen, så kommer en till. Den ser lite skräpig ut efter första blomningen, men jag sliter bort bladen på rosetten. Det växer ju ut nytt. Dagliljorna får sköta sig själva och växa som de vill.
Alla rosor flyttades till Flammentansen på västra sidan.