22. Utmed planket

Utmed planket

Röjningsarbetet utmed planket blev nästan oöverstigligt. Åtminstone om vi pratar utifrån normala människors värderingar av eget arbetet.
Här skulle en större maskin vara färdig på en timme, men återigen, vår arbetskraft var gratis.


Hela buskaget i hörnan revs och Solfjäderslönnen flyttades. Stenbumlingar flyttades och vändes så att den fina sidan syntes. Rotsystemen var massiva där en del växte nästan ända fram till huset.


2018 laserades hela planket med ny färg.

Utmed planket är det väldigt svårt att få något att trivas. Det är alldeles för mycket berg och sten under jorden och i det stora hela verkar stället vara för torrt.
När grannarna byggde sina hus höll de på att förstöra den gamla fina Enen som måste vuxit på denna plats i evigheter. Två gånger gjordes åverkan och den lade sig nästan ner. Mirakulöst nog fick vi upp den med spännband och stöttor. Trots alla insatser lutar den betänkligt och man undrar hur det skall sluta. Stammen lutar kraftigt och toppen har riktat om sig och växer rakt upp. Men vad gör det?
Murgrönan som självsått sig klär in hela stammen på enen och sprider sig samtidigt överallt. Jag har inget emot detta för murgrönan är en fin marktäckare.
Den invasiva Lungörten har jag hittat lite var stans i trädgården. I brist på pengar letade jag upp dem, delade och fick tillräckligt många så det räckte som kantväxt.

Om man klipper av första blomningen, så kommer till. Den ser lite skräpig ut efter första blomningen, men jag sliter bort bladen på rosetten. Det växer ju ut nytt.
Dagliljorna får sköte sig själva och växa som de vill.


2019 sågade vi av de nedersta grenarna på Skogslönnen för kronan bredde ut sig och skuggade det mesta.


Alla rosor flyttades till Flammentansen på västra sidan. Kapucinorosen flyttades till hålet bakom stora stenen tillsamman med några rabattrosor som är tänkta att skyla det kala nedtill på busken. Vilka som hamnade här vet jag när de blommar nästa år.