25. Asylrabatten

Asylrabatten

Förklaring till varför rabatten fått detta namn:
Här hamnar många växter som står på tillväxt eller skall flytta när vi hittar den riktiga platsen. Syrenerna fungerar som insynsskydd mot skaftvägen och buddlejorna är till för fjärilar och andra flygfän. En del perenner får stå kvar bara för att jag inte vet var de skall stå.


Kantväxter

Perenner

Syrener

Fjärilsbuskar

Den här muren var den första vi gjorde. Berget sluttade ner mot singlet och det såg allmänt stökigt ut. Det var strax efter att huset var färdigbyggt och ekonomin var ju milt sagt ansträngd.

Vad gör man?

Vi hade ju sprängt en hel del så sprängsten var ingen bristvara direkt. Tittar man noga på vårt berg så ser man en massa spår från istiden. Alla tänkbara färger och utseenden vilket gjorde att använda sprängsten skulle inte inverka på helheten.
När vi gjorde alla murar blev jorddjupet en viktig aspekt. Det måste ju gå att växa och frodas. Finns det jord under muren behöver den inte vara så hög men på denna plats murades den direkt på berget och fick en höjd på 80 cm.
Paraplyträden kom på 80-talet. Det tilltalade mig också för det var nytt, kul och ovanligt. Ingenting våra grannar hade heller. Jag hade bestämt mig för en Paraplyalm men blev avrådd på Zetas eftersom Almsjukan härjade i Skåne. Jag blev helt ställd. Vad skulle jag då välja?
Det värsta är att jag i skrivande stund inte kan komma på vilket träd jag valde. I vilket fall som helst så dog det efter några år. Brist på vatten?

Jag grämer mig än idag och jag är fortfarande lagom förbannad på mig själv. Jag kan helt utan prestige erkänna att den fick väl inte ett himmelrike direkt. Jorden som jag köpte från Älvsjö någonstans, hade säkert kunnat innehålla det mest basala som växter behövde, men som sagt; ekonomin!