6. Vid husgaveln

Vid husgaveln

Det vilar en förbannelsee över denna rabatt

På detta ställe har vi singel närmast husfasaden, så där får inga planteringar göras. Dock frösådde sig en Sälg, här när vi byggde huset och den fick stå kvar. Salix Caprea L heter denna variant och man frågar sig om den har några krav över huvud taget? Den växer i det tvättade singlet helt utan jord och frodas så det räcker! Jag kan inte se annat än att berget är så söndersprängt att rötterna kan leta sig in i dessa sprickor. Det måste vara så eftersom Sälgen dessutom gillar fuktig mark.

I dagens läge är den över 5 meter hög och ramar in husknuten fint, vilket gör att den får stå kvar. Det är ett hanträd som på våren är full av blomhängen vilket är flygfänas första riktiga näring på våren.

Närmare mot husknuten gjordes en mur mot singlet. Innanför muren fyllde vi på med jord och hit flyttade vi Solfjäderslönnen som inte klarade av konkurrensen från den Vitbrokiga Skogslönnen där den stod, eller så borde vi ha vattnat denna plats? Hur som helst, den tvärdog efter omplanteringen, så bort med den.

Upp med jorden igen och så blandar vi i torvmull som håller fukten, och vad skulle vi då plantera här? Något som fyller och skyler singlet. Valet föll på en Strävhortensia (Hydrangera Aspera Hot Chocolate). Lilarosa blommor och något vinrödgröna blad. Icke sa Nicke. Hur mycket vatten vill en buske ha? Trädgårdsmästaren på Zetas höll med om att denna buske kanske var lite törstig.

Strävhortensian dog inte direkt och det kom ändå ett litet skott vid stammen, men 2019 gav den gett upp.

Men vad är det för fel på trebladsrabatten? Frågan är verkligen seriöst ställd! Har aldrig varit med om något liknande. Jaha, vad gör vi nu?
Om man planterar perenner kanske det funkar. Rotsystemet är ju inte stort så valet föll på surjordsperennerna Tradescantia i lila, vitt och ljusblått. Alla växter kring detta berg är woodland, som det kallas nu för tiden.

Trebladen tar sig nu långsamt i rabatten. Enligt expertisen skall tuvorna delas vart 3:e år men sådana tuvor har det inte blivit, tyvärr måste jag säga. Nu har vi tillfört lergranulat och ser om det överhuvudtaget finns någon som helst chans att växterna klarar av denna plats. Men vad är det för fel på trebladsrabatten? Frågan är verkligen seriöst ställd! Har aldrig varit med om något liknande.

År 2021 kom inte ett blad upp!

Nu vet jag var felet låg - Tremastarblommor bör stå kring en damm eller i alla fall inte utsättas för torka. Torvmullen och lergranulaten räckte alltså inte. 
Man kan bli snurrig för mindre!

Om Sälgen överlever varför gör inte andra växter det? Mitt sista försök blir Palmlilja. Återkommer nästa år med resultatet.

Till vänster på bilden är Blåsvingel planterade lodrätt i små "holkar". Den övervintrar och blir ungefär 30 cm i diameter.