6. Vid husgaveln

Vid husgaveln

Till vänster på bilden är Blåsvingel planterade lodrätt i små "holkar". Den övervintrar och blir ungefär 30 cm i diameter. Ett tips: klipp inte ner den som det står i böckerna. Risken finns att den inte kommer igen. Jag har inte klippt mina på flera år och de blir bara större och större.

Vid denna husgavel, var det svårt att överhuvudtaget göra något. Tvättat singel som dräneringsskydd var ett krav när huset byggdes. Inga jordplanteringar alltså. Dock självsådde sig en Sälg här när vi byggde huset och den fick stå kvar. Salix Caprea L heter denna variant och man frågar sig om den över huvud taget har några krav? Den växer i det tvättade singlet helt utan jord och frodas så det räcker! Jag kan inte se annat än att berget är så söndersprängt att rötterna kan leta sig in i dessa sprickor. Det måste vara så eftersom Sälgen dessutom gillar fuktig mark.

I dagens läge är den över 5 meter hög och ramar in husknuten fint vilket gör att den får stå kvar, trots att den skräpar ner på våren. Det är ett hanträd som på våren är full av blomhängen vilket är flygfänas första riktiga näring på våren.

Nedanför trädet hade vi gjort en stödmur för att hålla singlet på plats. Innanför muren fyllde vi på med jord och hit flyttade vi en Solfjäderslönn som inte klarade av konkurrensen från den Vitbrokiga Skogslönnen där den stod, eller så borde vi ha vattnat den?! Hur som helst, den tvärdog efter omplanteringen. Bort med den.

Jorden var ständigt torr och vi gnuggade geniknölarna och fattade inte hur det kunde bli så? För att behålla fukten togs jorden upp och blandades med torvmull. Nya funderingar på vad som kunde trivas här? Valet föll på en Strävhortensia (Hydrangera Aspera Hot Chocolate). Lilarosa blommor och något vinrödgröna blad. Icke sa Nicke. Hur mycket vatten vill en buske ha? Trädgårdsmästaren på Zetas höll med om att denna buske kanske var lite törstig. Strävhortensian dog inte direkt och det kom ändå ett litet skott vid stammen, men 2019 gav den upp.

Det vilar en förbannelse över denna rabatt

Återigen, vad är det för fel på rabatten? Frågan är verkligen seriöst ställd! Har aldrig varit med om något liknande.

-Jaha, vad gör vi nu?
Om man planterar perenner kanske det funkar. Rotsystemen är ju inte så stora varför valet föll på surjordsperennerna Tradescantia i lila, vitt och ljusblått. Trebladen tar sig nu långsamt i rabatten. Enligt expertisen skall tuvorna delas vart 3:e år men sådana tuvor har det inte blivit, tyvärr måste jag säga.

Tro det eller ej men det är fortfarande torrt?! Ok, vi införskaffade lergranulat och såg med tillförsikt fram emot resultatet. Om sälgen överlevde, varför gjorde inte andra växter det? Vad hade jag gjort utan internet? Tremastarblommor bör stå kring en damm eller i alla fall inte utsättas för torka. Torvmullen och lergranulat räckte alltså inte. - Man kan bli snurrig för mindre och vid det här laget hade åtminstone jag fått nog. Funderade hela vinter på vad som skulle kunna fungera? När våren kom 2021 hade inte ett blad upp! Aaiigooo! Vid det här laget var jag milt sagt rätt irriterad och vägrade att ge upp

VI GÖR OM ALLT!

Den andra hälften nickar och försöker se ut som att idén är ett måste. Här - beslutar vi (jag) att såga ner sälgen som börjat växa in i fiberkabeln och samtidigt gräva ur all jord.

Nämen, tar det aldrig slut?

Det gick nästan inte att ta sig ner i rabatten. Rötter överallt och som en riktig matta. Herre Gud, vems rötter? Sälgen? Jodå, visst var det den.

Vi hade ju lagt plast som en barriär mot singlet och trädet men hör och häpna; rötterna hade letat sig hela vägen under plasten och vikt upp och in i rabatten. Inte undra på att trädet mådde bra så mycket gott som vi hade lagt där. Inte undra på att ingenting annat klarade av detta ställe. Människan är liten mot naturens krafter.


När trädet var nersågat, insåg vi att det krävdes ytterligare stödmurar och dessa gjordes innan nya växter planterades.